Zupa Nic eller Soppa Ingenting.

ägg och vanilj hela sverige bakar hemma dessertDen här veckan har jag varit med i ett roligt bakprojekt som Kungsörnen har annordnat i samarbete med ett av mina favorit program nämligen Hela Sverige Bakar. Ja ni vet ju hur mycket jag gillar att baka, men gårdagens avsnitt var ju dessert så mitt tema är att visa upp min absoluta favorit dessert:

Annons

zupa nic recept dessert soppa vanilj maräng vintage by vero hela sverige bakar baklycka

Sen jag var liten så har jag ätit godaste polska desserten som min mormor alltid lagade ” Zupa Nic ” översatt till ”Soppa Ingenting”. Soppa ingenting? Ja så kallas den nog för att den är gjord på nästan ingenting eller kankse för att det går så snabbt att göra den här fantastiskt goda desserten, och hur fiffigt är inte det? Jag hatar både krånglig matlagning, bakning och krångliga recept. Det skall vara gott och enkelt. Här kommer lite fler bilder på min underbara vaniljsoppa med en pocherad maräng,

zupa nic hela sverige bakar dessert baklycka receptzupa nic dessert polsk vanilj soppaVisst ser det gott ut? Lovar…det är det också, ljuvligt gott!

ägg marräng hela sverige bakar hemma bak baklycka dessert zupa nicÄlskar förövrigt att pochera maräng, det blir som ett litet moln som flyter uppe på soppan. Hur tjusigt?

vintage by vero kitchen dreamzupa nic dessert baklycka hela sverige bakarHär kommer mitt recept på den här ljuvliga desserten.

”ZUPA NIC ”

Polsk vanilj soppa med pocherad maräng

 

Du behöver:

1 liter ekologisk standard mjölk

4 ekologiska ägg

1 vaniljstång alt vaniljpulver

6 matskedar ekologiskt socker

 

Så här gör du soppan:

Dela vaniljstången, kärna ur fröna och lägg det tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp på svag värme. Vispa äggulorna tillsammans med fyra matskedar socker till ett krämigt fluff. När vaniljmjölken har kokats upp ställer du av kastrullen och tillsätter ägg och socker blandningen försiktigt, rör i lite i taget så det blandar ihop sig fint till en soppliknande, krämig konstistens. Låt nu svalna.

Så här gör du poucherad maräng:

Koka upp en stor kastrull med vatten. Vispa äggvitorna hårt med två matskedar socker i en ren bunke. Du vet när marängsmeten är klar genom att hålla bunken upp och ner över huvudet. Forma till lagom stora marängmoln med en sked. Släpp ner marängmolnen ovanpå det kokheta vattnet. Dra ner värmen så det inte kokar så hårt. Låt marängerna flyta på vattnet på varje sida i en till två minuter. Ta upp marängerna försiktigt och lägg dom på papper så de för droppa av lite.

Så här serverar du:

Vaniljsoppan bör vara väl kyld, och den poucherade marängen fluffig och lite fast på ytan. Häll upp soppan i ditt finaste blommiga porslin, toppa varje skål med en poucherad maräng och fram med dina vackraste skedar. En dessert ska ju inte bara smaka gott den bör ju också vara en fröjd för ögat eller hur? Seså, nu kan du slå dig tillbaka och njuta lite av ”Soppan Ingenting”, som egentligen bara är allt annat än ingenting!

 

ps. fler fina bakbilder och bakrecept hittar ni här och på instagram under #baklycka kan man visa upp och tävla med sina egna bästa recept/bilder.

 

 

 

 

 
Laddar